Vereniging voor Penningkunst

Jaarpenning en Inschrijfpenning 2017

De nieuwe jaarpenning van Anneke Schollaardt komt binnenkort op de site. De inschrijfpenning die Pier van Leest voor onze zustervereniging 'het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt en Penningkunde' en onze vereniging samen gemaakt heeft wordt gepresenteerd op het moment dat de Beeldenaar in mei uitkomt. Vanaf dat moment kan er ook daadwerkelijk ingeschreven worden en is de prijs bekend.

Rein de Goeje

Beste leden, alle informatie over de algemene ledenvergadering is naar alle leden verzonden. Hieronder vallen de winst en verliesrekening van 2016 de balans per 31 december 2016 en de begrotingen van 2017 en 2018. Op de Algemene ledenvergadering van 8 april 2017 zijn deze stukken behandeld.
De algemene ledenvergadering heeft ook de begroting van 2017 en 2018 en de contributieverhoging goedgekeurd. Dat betekent dat met ingang van 2017 de contributie voor in Nederland wonende leden €135,- per jaar is. Indien u geen machtiging voor automatische inning van de contributie heeft afgegeven wordt u vriendelijk verzocht dit bedrag voor 1 mei te storten op rekening
NL 65 INGB 0000 0968 20 t.n.v. Vereniging voor Penningkunst.

Marius de Goeje (penningmeester)

Hierbij nodigen we alle leden van harte uit voor de Algemene Ledenvergadering op zaterdag 8 april in het Amsterdam Museum
Neemt u uw museumjaarkaart mee, u moet langs de kassa. Heeft u geen museumjaarkaart dan kunt u kosteloos een kaartje halen, wij rekenen dat later met het museum af.

Hoe schrijft u zich in?
Maak het keuzebedrag over op NL65 INGB 0000096820 o.v.v. 'ledenvergadering 2017', dus €9,50 of €21,50 of €26,50. Toelichting zie hieronder.
Leden die mee willen doen aan de penningmarkt kunnen dit even mailen naar info@penningkunst.nl
De stukken komen per post naar u toe.
Hoe er te komen?
Programma:
10.00 uur - inloop met koffie en gebak (in het auditorium), u moet even een toegangsbandje halen bij de kassa.
10.30 uur - vergadering, met o.a. presentatie van de inschrijfpenning. Deze geven we uit met onze zustervereniging: het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde dat 125 jaar bestaat. De kunstenaar voor deze penning is Pier van Leest . Daarnaast de presentatie van onze jaarpenning 2017. De kunstenaar is nog in de ontwerp fase, dus die naam blijft nog even geheim.
12.30 - lunch in het cafe Mokum, u kunt kiezen uit:
1. Singel x 1⁄2 dag arrangement x koffie in de zaal x selectie Amsterdamse zoetigheden & mineraalwater met en zonder bubbels €9.5
2. Heren x 1⁄2 dag arrangement x koffie in de zaal x selectie Amsterdamse zoetigheden, mineraalwater met en zonder bubbels x lunch in het café (Variatie van belegd brood van “vanMenno”, weckpotje soep, een salade naar het seizoen & karaffen jus d’orange, melk en water) €21.5
3. Prins x hele dag arrangement x koffie in de zaal x selectie Amsterdamse zoetigheden, mineraalwater met en zonder bubbels x lunch in het café (Variatie van belegd brood van “vanMenno”, weckpotje soep, een salade naar het seizoen & karaffen jus d’orange, melk en water) x afternoon break met verse smoothie & een gezond Mokums tussendoortje €26.5

13.30-15.00 uur - penningmarkt aan 8 tafels in het auditorium.
13.30 - 14.30 - facultatief: rondleiding voor max 30 personen door het museum met aandacht voor penningen als die er zijn. En evt daarna naar de penningmarkt.

Alle stukken komen een maand tevoren naar u toe.
Deze dag is voor velen de enige keer dat we elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen: u kunt het bestuur feedback geven en u kunt meedenken met ons over het beleid van het komende jaar. Daarom: graag tot dan!

Rein de Goeje

Medium binnenplaats

Meer informatie over de Fidemtentoonstelling in Namen/Namur: https://www.province.namur.be/fidem
Er zijn vele vitrines per land. Met de meest uiteenlopende penningen. Als u nooit bij een Fidemtentoonstellingf geweest bent is dit aan te raden. Het is tweeëneenhalf uur rijden vanaf Utrecht.

Médailles & Art contemporain
TreM.a vanaf 1 oktober tot 8 januari 2017 . adres: rue de Fer 24, Namur
Catalogus aldaar te koop voor €45,-

Medium fidem namur 2016 8

Rechts door de poort is de ingang...Rue de Ferre 24. Midden in het centrum van Namen. Parkeren in parkeergarage 'centre'

Medium fidem namur 2016 4

Zo bizar kan een penning zijn

Medium fidem namur 2016 5

Japans houtsnijwerk

Medium fidem namur 2016 6

Een zilveren penning die ons (Marius en Rein) kon bekoren

Medium fidem namur 2016 7

Medium fidem namur 2016 3

Medium fidem namur 2016 1

stukje vitrine Nederlan

Medium fidem namur 2016 2

Van een afstand lijkt het een juwelierszaak...de dichtheid aan penningen is enorm.

Medium fidem namur 2016 3

Zilveren Anjers 2016

Amsterdam, 9 mei 2016. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Zilveren Anjers 2016 toe aan Frans en Lideke Peese Binkhorst – Hoffscholte uit Doorn, Jack Kooistra uit Leeuwarden en Eric Zwijnenberg uit Alkmaar. De onderscheiding wordt woensdagochtend 15 juni uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Frans Peese Binkhorst (1935, Doetinchem) en Lideke Peese Binkhorst – Hoffscholte (1940, Sint Oedenrode) ontvangen de Zilveren Anjer voor hun rol als moderne mecenas voor de hedendaagse Nederlandse beeldhouw- en penningkunst.

Inka Klinckhard (Berlijn 1922 - Laren 2016)
Beeldhouwster en penningmaakster: van spelende kinderen tot Kerststal.

Eind 2011 fotografeerde Thijs Wolzak voor de rubriek Binenkijken in NRC het atelier van Inka Klinckhard, beeldhouwster en penningmaakster, in het Rosa Spierhuis in Laren. Een ruimte volgepakt met beelden, penningen en gipsen ontwerpen. Het pand van het verzorgingstehuis voor kunstenaars moet al lang worden vervangen, maar nieuwbouwplannen stranden steeds. Toen de NOS daarover de directrice kwam interviewen kreeg de vrolijke, welbespraakte en enthousiaste bewoner Inka Klinckhard ook het woord.
Zo vrolijk en gemakkelijk is haar leven niet altijd geweest. Haar vader was in de dertiger jaren gemeenteraadslid in Berlijn en heeft zich actief uitgesproken tegen Hitler. Van de ene dag op de andere moest hij in 1939 met zijn gezin voor de Nazi’s uit Duitsland vluchten. In 1943 werd haar vader als politieke gevangene alsnog weggevoerd, maar overleefde –als een gebroken man- de oorlog. Tijdens de oorlog kreeg Klinckhard les van de beeldhouwers Pieter Starreveld en Gerrit Bolhuis, en op hun advies ging ze in 1943 studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze kreeg les van Jan Bronner en later van Piet Esser, de grote vernieuwer van de penningkunst. Esser stimuleerde studenten penningen te maken als kleine, handzame sculpturen, en ze in brons te gieten. Dat deed ze volop in een meestal figuratieve stijl, waarbij mensen werden teruggebracht tot een paar eenvoudige lijnen.
In de vijftiger jaren werkte ze zes jaar als maatschappelijk werkster. Daarna nam ze toch opnieuw het beeldhouwen op.

In haar leven is ze zich gaan verdiepen in het Rooms-Katholieke geloof. Dat ging zover dat ze in een speciaal klooster voor Benedictaressen die allen kunstenares waren bij Antwerpen ging wonen en werken. Ze legde ook haar gelofte af. Gebrek aan vrijheid deed haar na tien jaar terugkeren naar Nederland. Opgewekt ging ze verder met beeldhouwen en penningen maken. Haar grote sociale betrokkenheid en haar sociale en religieuze belangstelling behield ze. Die kwamen ook in haar penningen tot uiting. Zestig jaar was ze bevriend met de Zwitsers/Duitse theoloog Hans Kühn, en portretteerde hem verscheidende malen in penningen.
Ze was ongehuwd, maar spelende kinderen, dansende mensen, liefhebbende paren en paarden waren steeds weerkerende thema’s. Haar menselijke figuren zijn vol van beweging, vitaliteit en vrijheid. De honderden penningen maakte ze meestal in brons, en soms werden het grotere plaquettes van glas of keramiek. Na 1975 was ze in binnen- en buitenland bekend en succesvol. Een van de hoogtepunten in haar carrière was de penning 25 jaar bevrijding uit 1970, met een een groep uitgemergelde kampslachtoffers die doorbreken naar de vrijheid. Hier verliet ze geheel de traditionele vorm van de ronde penning. Ze kreeg hiervoor in 1975 op het congres van de Fédération Internationale de la Médaille d’Art (FIDEM) in Krakau de prijs van het Poolse ministerie van Cultuur.
Het wereldberoemde Kopenhaagse attractiepark Tivoli uit 1843 gaf haar in 1976 de prestigieuze opdracht tot het maken van een penning. De meest realistische met een ballonnenman met kinderen en een reuzenrad werd gekozen, en als geslagen penning uitgebracht. Voor de Amsterdamse Obrechtkerk maakte Klinckhard een monumentale groep met vijftien levensgrote houten beelden voor de Kerststal, met boven Jozef en Maria zelfs een zwevende engel. Elk jaar wordt die groep met Kerst speciaal opgesteld. Toen ze er in 2014 naar ging kijken bleek het kindje Jezus een luier om te hebben. Dat moest van de pastoor. “Weg met dat ding”, was haar resolute beslissing, “die heb ik al gebeeldhouwd.” En weg ging hij. Inka Klinckhard overleed op 93-jarige leeftijd in Laren. Tot het eind van haar leven is ze creatief gebleven.

Eddy Engelsman met dank aan Inka Logister

Meer:
*Zie ook hommage aan Inka "60 jaar penningen maken" door Jadwiga Pol-Tyszkiewicz in de Beeldenaar 2010 nr 6
*Met Inka naar het Boymans

Medium inka klinckhardkopie

Een flinke groep leden werd verwelkomt in Museum het Valkhof in Nijmegen voor de 91e Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor Penningkunst.
‘De penning krijgt minder aandacht, minder vaak is de penning de keus voor het verankeren van een mijlpaal. Ook de penningkunst krijgt minder maatschappelijke, kunst-bewuste aandacht, en de kunstopleidingen verliezen aandacht voor de penning.’ Chris Vegter, de aftredende voorzitter, opent de vergadering met een toespraak waarin hij de huidige situatie van de 91-jarige vereniging belicht.

‘Het ledental van de VPK is dramatisch aan het krimpen, tot ruwweg 40% van 10 jaar geleden. Dit baart het bestuur ernstige zorgen, en heeft de volle aandacht. De Jaarpenning 2015 door Eylem Aladogan heeft een ondubbelzinnige verrijking gebracht, zowel door de aan de islamitische architectuur ontleende vormen, als door de transparantie en de kleuren in het toegepaste materiaal. Henny van der Meer koos voor de Inschrijfpenningen voor ijzer en het lassen als hulpmiddel voor het verbinden én verrijken van het materiaaloppervlak in structuren en tint. De door de VPK uitgebrachte penningen zijn het resultaat van het opdrachtgeverschap van de VPK.
Als architect heb ik ervaren hoe belangrijk opdrachtgeverschap is.’

Chris Vegter haalt een publicatie van Christiaan de Moor aan, waarin deze zijn visie op postzegelontwerpen condenseert in 12 geboden.
‘Maar de penningkunst mag niet de weg van de postzegel opgaan, waarvoor nu geldt: ‘doe zelf maar iets leuks’. Hoewel de VPK de enveloppe, zoals de belastingdienst wel heeft gedaan, niet zal afschaffen, is er geld en aandacht geïnvesteerd in het vernieuwen van de website, waardoor deze als belangrijk communicatiemiddel zal fungeren.’
Chris Vegter memoreert de van Gelder-lezing, georganiseerd door het KNGMP, in Teylers Museum, waarvan hij zeer genoten heeft.
‘Het FIDEM-congres, dit najaar in Gent en Namen te houden, stelt een groot aantal Nederlandse penningmakers in staat hun werk op dit internationale podium te tonen.’

Het financiële Jaarverslag is met enige vertraging tot stand gekomen. De penningmeester, Ad Merx, merkt op dat de financiële toestand niet zorgelijk is, maar zeker niet zonder zorgen. De kascontrolecommissie concludeert dat het financiëel jaarverslag over 2015 een realistisch beeld geeft, dat er geen onregelmatigheden geconstateerd zijn, en daarom adviseert ze het bestuur decharge te geven.
Penningmeester Ad Merx licht de begroting toe: ‘De contributie zal iets teruglopen, de uitgaven houden gelijke tred met vorige jaren. De kosten voor de Beeldenaar worden lager doordat er minder leden zijn. Het nadelig saldo van € 3.000 is minder dan in het afgelopen jaar. IJnze den Hengst treedt af als lid van de Kascontrole commissie, Willem Zuidhof treedt aan en Peter Don blijft lid.

Voorzitter Chris Vegter en secretaris Willem Zuidhof treden conform de regel van aftreding, Ad Merx draagt, na een jaar Penningmeesterschap, graag het stokje over. Als nieuwe bestuursleden worden gekozen Jan Kamps (secretaris), Jan Leijs (penningcommissaris) en Marius de Goeje (penningmeester), inderdaad broer van Rein de Goeje, die de nieuwe voorzitter wordt. De kunstenaar-bestuursleden Henny van Grol en Da van Daalen blijven aan.

Tijdens de rondvraag komt het gesprek op het tekort aan jonge leden.
Chris: ‘Krimp en vergrijzing speelt in veel verenigingen. Het is absoluut een punt dat aandacht behoeft. Wij willen graag dat het een levendige actieve vereniging blijft.’

De zeer gewaardeerde bezoeken aan het atelier van penningmakers werden georganiseerd door Mia van der Wilt en Joan Bakker-ter Braak. De jarenlange inspanning verdient de Penning van Verdienste, deze wordt overhandigd door Chris Vegter. De penning is ontworpen door Guus Hellegers.

Rein de Goeje, de nieuwe voorzitter, bedankt de aftredende bestuursleden Chris Vegter, Willem Zuidhof en Ad Merx voor het verrichte werk en de vele gezellige bijeenkomsten en de gastvrije ontvangsten.

Joop Hollanders, de penningmaker van de Jaarpenning, en de maker van de Inschrijfpenning, Arie Schippers, geven een korte toelichting op hun werk en de penningen. In dit nummer van de Beeldenaar een uitgebreid artikel over de penning van Arie Schippers, in het volgende nummer over het werk van Joop Hollanders.
Na een gezellige lunch en geanimeerde penningmarkt, sluit de vergadering in Museum het Valkhof.

Deze vindt plaats in Museum Het Valkhof in Nijmegen op zaterdag 9 april. In februari ontvangen de VPK leden de uitnodiging. Heeft u vragen over de ALV dan kunt u contact met ons opnemen via info@penningkunst.nl.

Opgeven voor deelname aan deze ontmoeting bij voorkeur via de website of anders per mail met onderwerp ‘Ledenvergadering 2016’.

Jaarpenning en Inschrijfpenning

Tijdens de ALV presenteren Joop Hollanders en Arie Schippers, de kunstenaars die respectievelijk de VPK de Jaar- en de Inschrijfpenning ontworpen hebben, hun penning. De ontmoeting met de makers van de penningen levert altijd boeiende gesprekken op.

Penningmarkt

Na de vergadering is er gelegenheid voor penningmakers hun penningen onder de aandacht van liefhebbers te brengen tijdens de penningmarkt. Voor deelname aan deze penningmarkt kunt u zich voor 1 april aanmelden via info@penningkunst.nl, onderwerp: “penningmarkt”. Tijdens de markt kunt u kunt de door VPK eerder uitgebrachte Jaarpenningen met 10% korting aanschaffen, mits u die ter plekke betaalt. Om van tevoren te zien om welke penningen het gaat selecteert u op de website in de web catalogus: penningen op voorraad.

Meer informatie over de Algemene Ledenvergadering »

Medium museum het valkhof nijmegen netherlands  9566991753

De Leef! penningen A en B zijn gekeurd en verzonden. Als het goed is zijn ze voor kerst bij u in huis.
Rein de Goeje.

Wie meer dan één penning per keer bestelt moet daarvoor in eerste instantie meerdere keren portokosten betalen. Het teveel wordt na levering teruggestort. Dit komt omdat elke penning automatisch aan een verzendbedrag is gekoppeld. Omdat het een dure aanpassing is om met een winkelmandje te werken houden we dit voorlopig zo omdat het nu ook weer niet zo vaak voorkomt.