ALLE DAGEN KUNST/Kunst in opdracht

Expositie in Museum Henriette Polak

                                                                                                  

Schuif de laden open!Deze uitnodiging staat op de penningkast van Museum Henriette Polak. Bezoekers worden uitgenodigd om de laden open te trekken, daarin liggen veertig penningen, uitgegeven door de Vereniging voor Penningkunst (VPK). Veertig kunstwerken waar penningmakers soms weken, soms maanden aan werkten liggen op tweeënhalve vierkante meter. Meer ruimte heb je niet nodig voor een penningverzameling en meer ruimte is er ook niet in de tentoonstelling Alle dagen kunst, kunst in opdracht.

De tentoonstellingszaal in het Zutphens museum hangt en staat vol met een breed scala aan kunst in opdracht gemaakt, van een muurvullend wandkleed tot ex libris’, van boekomslagen tot ontwerpen voor grote monumenten. De penningen uit de collectie van een particuliere verzamelaar en uit die van de VPK, uit het Rijksmuseumdepot, passen goed in dit kader. Ook de penningen die de VPK uitgeeft zijn in opdracht gemaakt. 

De naamgever van het museum,Henriette Antoinette Polak-Schwarz (1893-1974), erfgenaam en eigenaar van de essencefabriek Polak & Schwarz, raakte in 1964 bevriend met de schilder Joop Sjollema, die haar overtuigde van de noodzaak om een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst geworteld in de academische traditie. Samen brachten zij een collectie bijeen die uitmunt in kwaliteit. Voor penningliefhebbers een feest der herkenning: Piet Esser, Fred Carasso, Charlotte van Pallandt, Theresia van der Pant, allemaal kunstenaars die in de vaste collectie vertegenwoordigd zijn en in de penningkunst een belangrijke rol speelden. 

Conservator Lian Jeurissen, de samensteller van de expositie, vertelt dathaar liefde voor penningen is geboren bij het in- en uitpakken van de penningen tijdens de verhuizing van het museum. Museum Henriette Polak, tot voor enkele jaren gevestigd in een mooi, maar moeilijk toegankelijk pand aan de Zaadmarkt is nu, samen met het Stedelijk Museum Zutphen, gevestigd in een geheel verbouwd pand aan het ’s Gravenhof.Op de benedenverdiepingen is de grote collectie lokale historie van het Stedelijk Museum te zien en op de bovenste etage de collectie klassiek-moderne schilder- en beeldhouwkunst van Museum Henriette Polak. Voor de expositie Alle dagen kunst, kunst in opdrachtheeft Lian Jeurissen veertig penningen, enkelen met voor-en keerzijde tentoongesteld in de penningkast van het museum.‘We maakten een keuze van penningen die een relatie hebben met werk uit de vaste collectie, daarnaast wilden we de diversiteit in de penningkunst laten zien’. 

Een klein aantal penningen kregen een plek in een vitrine, zoals Uitdijend heelal door Barbara Kletter en Wie ben ikdoor Anneke Schollaardt. Ook de penning Believe door Eylem Aladoganstaat in de vitrinekast voor het raam, zodat het licht er doorheen kan vallen en het net lijkt alsof we in de penning de hemel in kijken. Mijn Moeders Duetdoor Linda Verkaaik wordt voor het eerst getoond aan een groter publiek, VPK-leden ontvingen recent deze Jaarpenning. Van de twee inschrijfpenningen van Arie Schippers zijn zowel voor- als keerzijde te zien. In de collectie van het museum is het werk van Schippers ruim vertegenwoordigd met schilderijen en beelden. 

In de tentoonstelling zaal staan ook andere kunstwerken om bij stil te staan, ontwerpen voor monumentale beelden, zoals het ontwerp voorStormrampmonumentvan Piet Esser en één van de vele ontwerpen die Cor Hund ontwierp voor het monument voor Multatuli, Saïdja en Adinda, het ontwerp voor het oorlogsmonument voor Renesse door Gerarda Rueter en het prachtige beeldje Geknielde figuur door Paul Grégoire, wat alleen al een bezoek aan de expositie waard is. Van Mari Andriessen staan kleine ontwerpen vanDe DokwerkerAnne Franken Wilhelmina. Van de schilder Sjollema zijn studies en schetsen voor wandkunst te zien, zoals het glaspaneel in de Schillerbar aan het Rembrandtplein in Amsterdam en een mozaïek voor de supermarkt De Gruyter. Een monumentaal tapijt van 4 bij 2,50 meter van Lex Horn vult een hele wand. Bekend zijnde Salamander pockets, waarvoor Herman Berserik vele jaren lang de omslagen ontwierp. 

Voor alle kunstenaars van wie werk op de tentoonstelling Alle dagen kunst, kunst in opdrachtte zien is golden issues als de balans zoeken tussen vrij werk en werken in opdracht, de relatie met de opdrachtgever, introvert werken in eigen atelier en maatschappelijke betrokkenheid. Ook voor hedendaagse kunstenaars zijn deze onderwerpen actueel. 

Atelierbezoeken

U wordt van harte uitgenodigd om een keer mee te gaan. Zeer de moeite waard. Deze bezoeken staan ook open voor niet-VPK leden. 

Ze worden regelmatig gehouden op de laatste zaterdag van de maand  behalve in juli en december (mits anders in De Beeldenaar gepubliceerd). De organisatie is in handen van Carina Greven en Jan Paul Kruimel.

Opgave voor de atelierbezoeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelnemers (in volgorde van opgave) zullen tijdig per e-mail worden ingelicht over adres, tijdstip e.d.

Meer informatie over de atelierbezoeken, ook voor geïnteresseerde penningkunstenaars kan worden verkregen via een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ledenbijeenkomst 17 november 2019 

Doel:  Informele gedachtenwisseling over het wel en wee en de koers van onze vereniging.
Tijd: 11.00 uur, einde 14.00 uur.
Plaats: JordanMLU, Jordanlaan 3 Zeist
Catering: Er is koffie, thee, en soep met brood.

Opgeven graag via onze mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ALV 2020

datum wordt in september 2019 vastgesteld